Kalecik Barajı, Elazığ ilinin 100 km
kuzeydoğusunda Karakoçan ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Barajın
toplam depolama hacmi 12,6 hm³, aktif hacmi 7,4 hm³’tür.
Su kaynağı Kalecik Barajı olan, Karakoçan Kalecik Barajı Sulamasının sulama alanı 12.600 dekar olup, açık trapez kanal olarak 1975 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama tesisi Karakoçan Köylere Hizmet Götürme Birliğine devredilmiştir. Ancak sulama tesisi, işletmeye alındığı tarihten bu yana geçen süre, bakım onarımının yeterince yapılmamış / yapılamamış olmasının sonucu olarak su kaçakları ve kaybı had safhaya ulaşmıştır. Bunlardan dolayı tesiste ki su kayıpları %60-70 seviyelerine ulaşmış, sulama oranı %9 seviyelerindedir.
Elazığlı hemşerimiz ve Bakan Yardımcımız
Sn. M. Hadi TUNÇ ’un da talimat ve destekleriyle söz konusu sulama tesisinin,
DSİ Yenileme Projesi kapsamına alınması için, DSİ 9. Bölge Müdürlüğümüz
bünyesinde teşkil edilen talimatı vermesi üzerine, Bölge Müdürlüğümüzce
oluşturulan Yenileme Komisyonu çalışmalara başlamıştır.
DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Hacı AKGÜL ’ün başkanlığında teşkil edilen DSİ Yenileme Tespit Komisyonu, Karakoçan Belediyesi toplantı salonunda; Karakoçan Kaymakamı Abdullah ŞAHİN, Karakoçan Belediye Başkanı Ayhan AKBABA, Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali ŞİŞ, Karakoçan İlçe Tarım Müdürü Mehmet YILDIZ, Karakoçan Ziraat Odası Başkanı Necmettin TURGUT, Kulubaba Mahallesi Muhtarı Tayfun KIZILGÖZ, Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Hasan ÖZÜŞ, Tepe Mahallesi Muhtarı Emrah GÜRSES, Yeni Mahalle Muhtarı Kazım GÜMÜŞSOY ve ilgili kurumların teknik personellerinin katılımı ile yapılan istişare toplantısında, talep ve konular değerlendirilmiştir.
Bingöl ilinde faaliyet göstermeye başlayan SÜTAŞ Entegre Tesisi ile birlikte bu bölgede kaba yem üretimi için çiftçilere yönelik önemli gelir getirici tekliflerde bulunması, çiftçilerinde çok hevesli ve istekli olması nedeniyle söz konusu sulama tesisinin cazibeli borulu sulama sistemi olarak yenilenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmalarla birlikte Karakoçan Belediye Başkanlığı, sulama alanı içinde yer almasına rağmen geçen süre zarfında imara açılan alanları tespit ederek DSİ Bölge Müdürlüğümüze bildirecek, bunların yerine çevredeki sulamaya elverişli alanların sulama alanına dahil edilmesi planlanmaktadır. Toplantı sonrası arazide yapılan incelemelerde de, sulama kanallarının aşırı derecede tahrip olduğu, fonksiyonelliğini yitirdiği, bir kısmının ise ilçe merkezi yerleşkesinde kaldığı görülmüştür.